מאת: דנה ברוסטובסקי גלבוע
נתחיל בשאלה: ברשימה הבאה מופיעים 10 מדענים, כמה מהם מוכרים לך? אלברט איינשטיין, פיתגורס, צ'ארלס דארווין, אלכסנדר גרהם בל, תומאס אדיסון, אלפרד נובל, אייזק ניוטון, סטיבן הוקינג, האחים רייט, גלילאו גליליי.
כמה שמות הכרת? ועל כמה מהם יכולת גם להגיד כמה מילים?
עכשיו נבחן רשימה נוספת, ובה 10 מדעניות: מארי קירי, ולנטינה טרשקובה, מרים מרזחאני, מטילדה מונטויה, עדה יונת, רוזלינד פרנקלין, דורותי הודג'קין, היפאטיה, טשין-שיונג וו, קתרין ג'ונסון.
ברשימה השנייה – כמה שמות הכרת? ועל כמה מהשמות יכולת גם להגיד כמה מילים על מי הן היו או מה הן עשו? אני מניחה שאת מארי קירי ועדה יונת הכרת, ועל ולנטינה טרשקובה ורוזלינד פרנקלין שמעת, ובטח יש גם מי שהכירו חלק מהאחרות אבל עכשיו בכנות – בהשוואה לרשימה הראשונה, כמה שמות באמת הכרת? או ליתר דיוק: כמה כמה?!
כבר שנים שאני מלמדת על דמויות מופת אצלי בסטודיו, ומהר מאד הבנתי שרוב השמות לא נשמעים אפילו מוכרים לרוב התלמידים והתלמידות בכיתות א'-ח'. מבירור אצל ההורים של התלמידות והתלמידים, עלה שגם עבור הדור המחנך רוב השמות לא מצלצלים מוכר בכלל.
לאורך תקופות ארוכות בהיסטוריה, נשים הורחקו מהשכלה מדעית ונאלצו להיאבק על זכותן לעסוק בכך. גם היום, על אף שנעשתה כברת דרך עצומה אל שיוויון מגדרי, עדיין אין די נשים בעמדות מפתח בתחומי המדעים השונים. כדי לעודד ילדות ונערות להביע עניין בתחומים אלה, חשוב להציג בפניהן מודלים ראויים שיבהירו להן שגם הן יכולות.
אז… לפעם הבאה שתרצו לדבר על מדע או על נשים חשובות או לגוון קצת את השמות המוכרים, הנה רשימה של מקורות מידע בעברית אודות העשיריה המופלאה שהוזכרה כאן. מקורות המידע הם ספרים שמיועדים לילדים וילדות, ולכן נגישים וברורים מאד גם עבורנו המבוגרות והמבוגרים (גם אם לא זכינו בנובל ואין לנו בקיאות במדעים).
[בסוף הרשימה תמצאו גם בונוס מהמם, שווה לקרוא עד הסוף…]
1. מארי קירי: המדענית שגילתה את הרדיום והפולוניום, והיא האדם היחיד שזכה בשני פרסי נובל בתחומים מדעיים שונים. סיפורה מופיע גם בסדרת "קטנות גדולות" וגם בסדרת "מגלים וממציאים", ובנוסף בשישה ספרים – היאסטוריה, נשים במדע, נשים בפיזיקה (מסדרת עיניים פקוחות למדע), סיפורים לפני השינה לילדות מורדות כרך ראשון, סיפורן של נשים מופלאות ששינו את העולם, לא קוראים לי איזבלה.
2. ולנטינה טרשקובה: קוסמונאוטית, האישה הראשונה שטסה לחלל, ששהתה קרוב ל-71 שעות במסלול סביב כדור הארץ, יותר מהזמן הכולל של כל האסטרונאוטים האמריקאים שהגיעו לחלל עד אותה עת. סיפור חייה מופיע בארבעה ספרי ילדות וילדים – נשים במדע, סיפורים לפני השינה לילדות מורדות כרך שני, היאסטוריה, סיפורן של נשים מופלאות שעשו היסטוריה.
3. מרים מירזחאני: מתמטיקאית, האישה הראשונה שזכתה במדליית פילדס. קודם לכן, היא זכתה במדליות זהב באולימפיאדת מתמטיקה בינלאומית, ולמעשה היא הייתה האיראנית הראשונה שזכתה בניקוד מושלם באולימפיאדה. את סיפורה אפשר לקרוא בשני ספרים בעברית – נשים במדע, סיפורים לפני השינה לילדות מורדות כרך שני.
4. מטילדה מונטויה: הרופאה הראשונה במכסיקו! היא הייתה האישה הראשונה שלמדה בבית הספר הלאומי לרפואה, וחרף התנגדויות האוניברסיטה היא סיימה את לימודיה ואף פנתה לנשיא מכסיקו כדי להעביר חוק המתיר לנשים ללמוד רפואה ולעבוד כרופאות. סיפור חייה מופיע בספר אחד בלבד בעברית – סיפורים לפני השינה לילדות מורדות כרך ראשון.
5. עדה יונת: ביוכימאית, המדענית הישראלית היחידה שזכתה בפרס נובל. מחקרה על מבנה הריבוזום ועל פעולתו מאפשר להבין טוב יותר כיצד פועלות תרופות אנטיביוטיות ולפתח תרופות חדשות. הסיפור שלה מסופר בשני ספרים – נשים בכימיה (מסדרת עיניים פקוחות למדע), אגדות אמיתיות, ובנוסף היא מוזכרת בקצרה בספר נשים במדע.
6. רוזלינד פרנקלין: המדענית שפיענחה את מבנה ה-DNA, אך לא קיבלה הכרה על תרומתה לפיענוח, ויתרה מזאת – שותפיה למעבדה קיבלו פרס נובל ולא נתנו לה קרדיט כלל. סיפור חייה מופיע בארבעה ספרי ילדים וילדות – נשים בכימיה (מסדרת עיניים פקוחות למדע), נשים במדע, סיפורים לפני השינה לילדות מורדות כרך שני, היאסטוריה.
7. דורותי הודג'קין: כשהייתה נערה, שיעורי כימיה היו פתוחים עבור בנים בלבד והיא קיבלה אישור מיוחד כדי לנכוח בשיעור. כשבגרה הפכה לביוכימאית וקריסטלוגרפית, פיענחה את מבנה מולקולות הפניצילין, ויטמין בי-12 ואינסולין, וקיבלה פרס נובל. סיפור חייה מסופר בשני ספרים בעברית – היאסטוריה, נשים במדע.
8. היפאטיה: מתמטיקאית, פילוסופית ואסטרונומית שנולדה במאה ה-4 לספירה, המציאה את ההידרומטר וכנראה גם את האצטרולב. אפשר לקרוא עליה בשלושה ספרים – היאסטוריה, נשים במדע, סיפורים לפני השינה לילדות מורדות כרך ראשון.
9. טשין-שיונג וו: פיזיקאית שהפריכה את חוק שימור סימטריית הזוגיות. הניסוי שלה, "ניסוי וו", תרם תרומה משמעותית לפיזיקת החלקיקים והיווה בסיס לתגלית שבעקבותיה הוענק פרס נובל לתלמידיה של וו, בעוד שהיא עצמה קיבלה הכרה ציבורית רק כעשרים שנים לאחר מכן. את סיפורה אפשר לקרוא בשני ספרים – נשים בפיזיקה (מסדרת עיניים פקוחות למדע) נשים במדע.
10. קתרין ג'ונסון: מתמטיקאית ופיזיקאית, שבמסגרת עבודתה בנאס"א חישבה את מסלול הטיסה עבור משימת השיגור המאוישת הראשונה אל הירח. אפשר לקרוא עליה בשלושה ספרי ילדים וילדות – היאסטוריה, נשים במדע, סיפורים לפני השינה לילדות מורדות כרך שני.
ובונוס לסיום: בובת מדענית/חוקרת! בובת לוטי חוקרת הכוכבים היא חלק מסדרת בובות שמעוצבות במכוון בפרופורציית גוף של ילדות צעירות ובהשראת נשים אמיתיות. הבובה נוצרה בשיתוף פעולה עם סוכנות החלל האירופית במטרה לעודד ילדות לעסוק בתחומי האסטרונומיה והמדעים ואף הייתה הבובה הראשונה שהגיעה לחלל!
תגיות