"המלך הוא עירום"- למדו את הילדות והילדים מחאה!
המחאה בה שרויה המדינה שלנו היום יכולה להתפס אצל ילדות וילדים כמצב מפחיד ומאיים.
מודעות מגדרית שלנו ההורים יחד עם צעצועים וספרים על נשים אקטיביסטיות שפעלו ושינו, יוכלו להפוך את החרדה מהמחאה לסיטואציה מפרה ומלמדת.
"המלך הוא עירום" אמר הילד בסיפורו הידוע של הנס כריסטיאן אנדרסן "בגדי המלך החדשים" בזמן שכל המבוגרות והמבוגרים הריעו לבגדים המהודרים. אבל עד כמה אנחנו המבוגרות והמבוגרים יודעות ויודעים לעשות את זה, לראות את האמת השקופה הזאת? ועד כמה נלמד את הילדות והילדים שלנו להביט על המציאות בעיניים שלהן ושלהם ולפעול כשיזהו טעות או עוולה?
מיומנות של הצבת סימני שאלה על אמירות ועשייה גם כשנעשית על ידי דמויות סמכות היא מיומנויות חשובה מאוד לילדות וילדים. רובינו חלמנו להצליח לגדל ילדות וילדים שיחשבו בעצמן ובעצמם ינהיגו יובילו וישנה
"הלוואי שהיא תגדל ותמיד תלך אחרי העדר," "הלוואי שהוא לא יפעיל אף פעם מחשבה עצמית. רק שיהיה כמו כולם." מעולם לא שמעתי משפטים כאלו מאף אישה, איש או זוג שמצפה לתינוקת או לתינוק. להפך. שמעתי משפטים כמו: "שתלך אחרי הלב שלה," "שיגשים את עצמו ואת משאלות ליבו."
אבל משהו קורה בדרך. כך כתבתי בספרי ילדות שווה – הורות מודעת מגדר
בעצם לא פעם, בשנייה שהילד או הילדה שלנו ירצו לעשות משהו שונה מהחברות שלה או מהחברים שלו אנחנו כהורים נתקף בחרדה. "הוא לא רוצה לשחק כדורגל- רק משחק כל הזמן משפחה עם הבנות. מה לעשות?"
בלי לשים לב אנחנו מלמדות ומלמדים את הילדות והילדים ללכת אחרי העדר ולא אחרי הלב. ללכת בשבילים סלולים ולא לשים סימן שאלה לא על הבחירות שלהן ושלהם ולא על הבחירות שמסביבם.
מיומנות הכרחית בעבור הילדות.ים שלנו היא היכולת לחשיבה ביקורתית, דהיינו ההבנה שמה שקיים אינו האפשרות היחידה ושתמיד יש חלופות; שאפשר ונכון להציב סימני שאלה בהקשר לכל מה שלמדנו לגביו שהוא־הוא ה"אמת לאמיתה"; לשאול: האם זה חייב להיות כך?
חשוב גם לחנך את הילדות.ים שלנו לאקטיביזם: ללמד אותן ואותם איך לפעול לנוכח עוולה, ואיך לשנות מצב חברתי קיים גם בפעילויות יום־יומית וגם במספר פעילויות ספציפיות.
בובת לוטי האקטיביסטית הינה חלק מסדרת הבובות של המותג LOTTIE שחרט על דגלו לייצר בובות בפרופורציית גוף של ילדות צעירות ולעצב אותן בהתאם לתחומי העניין המגוונים של ילדות בגילאים הללו ובהשראת נשים אמיתיות. הבובה מעבירה מסר של אמונה בעצמי, בחשיבות של קולי וביכולת שלי לשנות!
עם גילאים בוגרים יותר ניתן לעצב את המסרים שלנו על השלט של הבובה ולדבר על הערכים שעליהם שווה להאבק- "שוויון" "דמוקרטיה" ועוד. שווה להוסיף ולתת דוגמאות על נשים שלחמו עבור שוויון והצליחו לשנות.
ריכוז ספרות אודות נשים אלו תוכלו למצוא בבלוג שלנו.
פאזל עגול ומרהיב שעוצב בשנת 2017 לרגל צעדת המחאה הגדולה ביותר שנערכה בארצות הברית בה השתתפו למעלה מ-4 מיליון איש. הצעדה התקיימה יום לאחר מינויו של טראמפ לנשיא.
הפאזל מדגיש את הישגי הנשים לאורך השנים ומופיעים בה דבריה של גלוריה סטנהיים כפי שנאמרו בעצרת: "זה היום שישנה אותנו לעד כי אנחנו יחד, מהיום נהיה שונים ושונות, כל אחד ואחת מאיתנו, ביחד ולחוד".
אפשר לצאת מתוך הפרזל ולדבר על כל אחת מהנשים הנזכרות. שווה לדבר עם הילדות והילדים על רות ביידר גינצבורג שופטת בית משפט עליון בארה"ב שלחמה למען זכויות בכלל וזכויות נשים בפרט ולהקריא את הספר השווה אודותיה- ואני אומרת לא! בספרות על נשים אמיתיות שמרוכזת בבלוג שלנו סיפורים אמיתיים נמצא שפע של נשים לביאות שפעלו כדי להביא שינוי שווה להקריא גם ספרות על נשים/בנות שאמרו "עד כאן" "לא" ועל כאלו שפעלו ושינו מציאות- אוליביה, הנסיכה שלבשה שקית נייר, בילבי ורבות אחרות מוכיחות שבכל גיל אפשר לשנות.
מצב של מחאה יכול להיות כר נהדר לשיחה:
מה חשוב שנשנה היום? בבית שלנו? בעיר? בבית הספר או בגן? במדינה?
איפה יש שוויון ואיפה מאויים השוויון?
ומה כולנו ילדות, ילדים הורים נשות ואנשי חינוך נוכל לעשות כדי להשפיע?
דרך הספרות והמשחק יש לנו יכולת לפתח שיחה שווה מאוד שמגמישה תבניות ומלמדת חשיבה ביקורתית, ואקטיביזם. מלמדת שבכל גיל אפשר לשנות מציאות ועתיד.
לעתיד שווה יותר!
יחד נשנה.